perjantai 6. lokakuuta 2023

Vähemmän solmussa

Moikka! Siitä on taas vierähtänyt tovi, kun olen viimeksi postannut. Siitä on lähes kolme viikkoa. Onkin korkea aika päivittää kuulumiset. Viime postauksessa kerroin olevani solmussa, ja että asiat ovat epäselviä. Mitä kuuluu nyt? Ovatko solmut yhtään auenneet? Avaan asiaa kohta kohdalta, aivan kuten viime postauksessani.


1. Kuntoutustuki. Olen ollut asian tiimoilta yhteydessä psykiatrian poliklinikkaan ja pyytänyt vauhdittamaan asiaa, lähinnä B-lausunnon eteenpäin lähettämistä. Kävin eilen Kelan sivuilla, joiden mukaan hakemus on saapunut perille 25.9. Jätin Kelalle kysymykset siitä, kuinka pitkä käsittelyaika hakemuksella on, sekä siitä, joudunko itse hakemaan eläkkeensaajan asumistukea uudelleen vai alanko saada sitä automaattisesti. Tällaiset vastaukset tulivat.

Tässä vastaus kuntoutustukiasiaani...

Hei,


Kiitos viestistäsi. Olemme saaneet tiedon Varman päätöksestä ja jatkaneet kuntoutustukeasi ajalle 1.10.2023-31.12.2024. Voit nähdä päätöksen OmaKelassa huomisesta alkaen ja saat sen myös postitse.

Lääkärinlausunnon mukaan olet raskaana. Lapsen synnyttyä sinulla saattaa olla oikeus myös lapsikorotukseen. Voit hakea lapsikorotusta OmaKelassa, kun se on ajankohtaista. Lisätietoa löydät osoitteesta www.kela.fi/lapsikorotus.


...ja tässä vastaus asumistukiasiaani:

Hei!

Sinulle on myönnetty asumistuki osoitteeseen x, mutta virallinen osoitteesi on edelleen
x.

Pyydämme päivittämään nykyisen osoitetietosi digi- ja
väestötietojärjestelmään mahdollisimman pian.

Sen jälkeen voimme jatkaa asumistukeasi 1.10.2023 alkaen.

Mikäli asumiskustannuksissasi, tuloissasi tai omaisuudessa/veloissa
on tapahtunut muutoksia viimeisen vuoden aikana, pyydämme
jättämään eläkkeensaajan asumistuesta uuden hakemuksen liitteineen.

Onpa mainiota, että saan kuntoutustukea. :) Se asia on siis ratkaistu. 

(Jatkettu ma 9.10.2023) Tosiaan, kuntoutustuki maksettiin minulle perjantaina 6.10. Kansaneläke maksetaan huomenna 10.10. Mitä tulee asumistukeen, päivitin eilen osoitteeni digi- ja väestötietojärjestelmään. Lisäksi täytin uuden hakemuksen eläkkeensaajan asumistuesta. Siihen mun tarvitsee antaa liitteiksi tiliote (koska mulla on säästöjä), vuokrasopimus sekä tiedot tämänhetkisen vuokran määrästä. Eiköhän se järjesty. Mutta, jippii, taas on talous turvattu reiluksi vuodeksi eteenpäin. :)


2. Ulkomaanmatka. Kerroin kaverilleni jo pari viikkoa sitten, että nyt on sellainen tilanne, etten lähde ulkomaille ainakaan ennen marraskuuta. Syynä siihen on se, että olen alkanut käydä keskiviikkoisin Babygame-nimisessä odottavien äitien ryhmässä. Ryhmä kokoontui ekan kerran 27.9. ja viimeinen kokoontuminen on 8.11, yhteensä kuusi kertaa (18.10. on tauko). Koska ryhmä on suljettu, siinä on sitouduttava käymään. Onneksi en ollut ehtinyt varata ulkomaanmatkaa, joten voin huoletta käydä ryhmässä.

Ryhmästä itsestään pari sanaa: olen kyllä tykännyt käydä siellä. Meitä on yhteensä kuusi odottavaa äitiä. Meitä kaikkia yhdistää se, että meistä on tehty ennakoiva lastensuojeluilmoitus. Se ei suinkaan ole sama kuin virallinen lasuilmoitus, vaan ennakoiva on aina ennakoiva. Kävin kerran sosiaalityöntekijän juttusilla ja hän suositteli ryhmää. Sitten kävin ryhmän tiimoilta haastattelussa. Ryhmä alkaa aina klo 9.30 meille ilmaisella aamupalalla. Sitten on yhteistä ohjelmaa klo 10-11.30, minkä jälkeen on meille ilmainen lounas. Yhteisellä ohjelmalla on yleensä tunnetaitoja. Kirjoitamme myös kirjettä omille kohtuvauvoillemme.

Siispä, ulkomaanmatka siirtyy joko pitkälle syksyyn, alkutalveen taikka hamaan tulevaisuuteen. Googletin juuri äsken hakusanoilla "raskaus ja lentäminen tui" ja tällainen teksti pompahti heti kasvoilleni: 

Lentoyhtiö TUI fly edellyttää lääkärintodistusta kaikille lennoille, kun raskaus on kestänyt yli 28 viikkoa. Raskausviikkoon 34 asti voi lentää lennoilla, joiden kesto on 8 tuntia tai enemmän.

Näin ollen, jos aikoo raskaana ollessa matkustaa lentokoneessa, niin kiire tulee. Olen jo viikolla 24. Siispä: jos lennon kesto on 8 tuntia tai enemmän, on matkan tapahduttava viimeistään 15.12. Tarvitsen joka tapauksessa lääkärintodistuksen, sillä ennen raskausviikkoa 28 en ole lähdössä mihinkään. Katsotaan kuinka käy. Kieltämättä vähän epäilen, sillä minä ja kaverini emme ole kumpikaan olleet aktiivisia matkan suunnittelun suhteen.   


3. Baby shower. Ei pelkoa, että baby shower menisi matkasuunnitelmien kanssa päällekkäin, sillä tuskin vielä marraskuussakaan lähden minnekään. Serkkuni kertoi, että ainakaan vielä marraskuun 3.-5. päivänä vauvasuihkua ei järjestetä. Hyvä niin, sillä olen Oulussa tuona viikonloppuna. Matkaliput on jo ostettu. Voin siis huoletta odotella koko marraskuun. Eiköhän ne jossain kohtaa marraskuuta tule, mutta se on minulle yllätys. 


4. Vauvantavarahankinnat. Kävin kuin kävinkin kolme viikkoa sitten tekemässä kaupat Lielahden Kontti-kirppiksellä olevasta valkoisesta pinnasängystä. Se kuljetettiin saman viikon torstaina äidilleni Kalkkuun, koska siellä sillä on enemmän säilytystilaa. Samalla tein hieman vaateostoksia. Kaikki vauvanvaatteet maksoivat 2€/kappale. Poikkesin samalla reissulla Cittarissa, josta ostin kolme vauvanvaatetta. Kaikki olivat tarjouksessa -40%. No, saman viikon keskiviikkona kävin Kalevasta hakemassa eräältä äidiltä rintarepun hintaan 80€. Samalla hän myi minulle vauvan lämpöpussin hintaan 20€. Hyödyllisiä ostoksia on siis tullut tehtyä. 

Reilu viikko sitten sunnuntaina kävin äitini serkulla, jolta sain ison kasan lastenvaatteita. Lisäksi hän lupasi tuoda lähempänä synnytystä minulle lasten yhdistelmävaunut, sellaiset isot mustat Emma-merkkiset, joihin saa kantokopan. Vaunujakin tuli siis testattua. Saan myös ison lelun, johon kuuluu pehmoinen makuualusta Eikä siinä kaikki: eilen sain kassillisen lastenvaatteita Annalassa asuvalta ystävältäni. Vaatteita en siis tarvitse vauvalleni yhtään enempää.


Näin ne solmut aukeavat kohta kohdalta, pikku hiljaa.   


Raskausmaha näkyy jo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti