keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Tuulia muistelee Olli Lindholmia

Hei. Tännään tullee tasan vuosi siitä, kun Yön keulahahmo nukkui pois.

Päivälleen vuosi sitten istuin bussissa matkalla hotellilta lentokentälle. Olin viettänyt viikon Teneriffalla. Sain veljeltäni What's Appiin viestin: "Ootko kuullu Olli Lindholmin romahduksesta?"

Sanavalintana "romahdus" on hieman harhaanjohtava. Mietin ensin, että onko laulaja vain palanut loppuun, onko ollut liian rankka elämä. Kunnes veli linkkasi iltapäivälehden uutisen: "Olli Lindholm on kuollut."

Lindholmin lähtö tuntui vaikeammalta uskoa kuin kahdeksaa päivää aiemmin pois menneen Matti Nykäsen. Kuolema ei todellakaan kuulunut menestyneen artistin suunnitelmiin. Yö-yhtyeenhän piti lähteä 40-vuotisjuhlakiertueelle ja vaikka mitä.

Itse en tuntenut Ollia henkilökohtaisesti. En totta puhuen edes muista, näinkö häntä koskaan livenä. Oon saattanut olla festareilla, joilla mm. Yö on esiintynyt, mutten muista nähneeni Ollia ainakaan lähietäisyydeltä.

Sen sijaan isäni näki kerran Olli Lindholmin myymäläautolla (varmaan 15 vuotta sitten). Hän oli ensin ihmetellyt, kuka häntä tervehti, kunnes tajusi. Ollilla oli mökki Kangasalla, samassa kunnassa, jossa isäni kotitalo sijaitsee. Pienen järven läheisyydessä on isäni kotitalo ja samaisen järven rannalta, vain kivenheiton päästä, näkyy vaaleankeltainen pieni tölli. Se oli Olli Lindholmin kesämökki. Hän oli ilmiselvästi sinä päivänä mökillään, kun osui isäni kanssa kauppa-autolle.

Muistan lukeneeni, että Olli oli kuolemaansa edeltävänä iltana käynyt Kaupinojan saunalla, jossa tapasi saunoa ja harrastaa avantouintia. (Itse olen käynyt kyseisellä saunalla yhesti. Rauhaniemi on enemmän mun juttu.) Oliko Tampereen Talviuimarien puheenjohtajalle vai kelle lie kehunut, että hänellä menee loistavasti. Mutta seuraavana yönä... Ei tainnut Olli itsekään aavistaa omaa lähtöään.

Uutisoitiin, että Ollilla oli uniapnea ja hän nukkui vain muutaman tunnin yössä nojatuolissa torkkuen. Ihmettelen monen muun tavoin, minkä ihmeen takia Olli ei käyttänyt uniapnealaitetta, jos hänelle kerran sellainen oli annettu. Hän oli vedonnut henkisiin syihin. Olisiko hän tuntenut itsensä liian invalidiksi laite kasvoillaan, niin ei siten luonne antanut periksi. Toisaalta, kun taannoin selasin netistä iltapäivälehteä, huomasin, että kuolinsyyksi oli vahvistettu aortan repeytyminen.

Niin tai näin, Olli veti täysillä. Hän lauloi mahtipontisella äänellä. Kuulen korvissani kuinka hän kajauttaa ilmoille "Niin särkyvää / on onni tää...". Peruskouluikäisenä pidin kappaleesta Rakkaus on lumivalkoinen, johon pyysin varta vasten nuotit pianokoulun opettajalta. Joutsenlaulun osaan soittaa ulkoa vieläkin, tosin kappaleen ilmestymisen aikaan Yön solistina oli Jussi Hakulinen. Tia-Maria -kappaleessa on jotakin hienoa ja siksi kuuntelin sitä lukioikäisenä. Paras fiilishitti on ehdottomasti Vie mut minne vaan. Ollin vahvasta äänestä ei voi erehtyä.


Lepää rauhassa, Olli Ilari Lindholm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti